Çocuk Kitabı Yazmak İsteyenler İçin 5 Kılavuz Kitap

Çocuklar için yazmak, yetişkinler için yazmaktan daha zorludur. Kelime sayısı, kullanılabilecek kelimeler, cümle yapıları, yaş grubunun anlayabileceği kurgu biçimleri, çocukların gelişimine ya da hayal güçlerine katkısı ve çizimlerinin nasıl olacağı gibi birçok noktaya dikkat etmek gerekir. Peki, çocuk kitapları yazmak isteyenler için bir rehber yok mu? En başta çocuk psikolojisi ve çocuk kitapları okumanın fayda getireceğini belirtelim. Bunlarla beraber çocuk edebiyatı ne demek, çocukları için yazarken neleri göz önüne almalıyız gibi soruların cevaplarını veren kitaplar da okuyabiliriz. Bu konuya gönül vermiş yazar ve yayıncıların kaleminden çıkmış 5 kitap öneriyoruz. Yeni ufuklar açmasını dileriz.

Çocuklar İçin Yazmak/Fatih Erdoğan-binbirkitap

blankTürkiye’de sadece çocuk yayıncılığı yapmak üzere kurulmuş olan ilk yayınevi Mavi Bulut’un kurucusu ve çocuk kitapları yazarı Fatih Erdoğan’ın yazdığı bu kitap kütüphanenizin en değerli eseri olacak. Erdoğan’ın 1980’lerde başlayan yayıncılık yolculuğunun meyvesi olan Çocuklar İçin Yazmak’ta, kurgudan karakterlere, yazım kurallarında çocuk kitapları editörlüğüne kadar alana dair tüm konulara değinilmiş. Pratik yapmak için de çok elverişli bir izleği var. Çocuk kitapları yazmak konusunda kararlıysanız, başucunuza koyup oradan indirmeyin deriz.

Çocuk ve Edebiyat/Prof. Dr. Sedat Sever-Tudem

blankÇocuk edebiyatının akademik alandaki en önemli isimlerinden Sedat Sever’in hazırladığı kitap bu alana adım atacaklar için detaylı bir kılavuz. Çocuk edebiyatı ne demek, işlevleri nedir, okuma kültürü edinmede çocuk kitaplarının önemi, çocuğun dil, bilişsel,kişilik, toplumsal gelişimine etkileri nelerdir, çocuk edebiyatında karakteri konu seçimleri neye göre yapılmalıdır gibi soruların peşinden gidip, geniş çerçevede cevaplarını sunuyor. Kitabın arkadasındaki geniş kaynakça aynı zamanda farklı okumalara yol açacak nitelikte.

Çocuk Yayınları ve Dışa Açılım/Kübra Güran Yiğitbaşı-Çizgi Yayınları

blankMarmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazatecilik Bölümü Yayıncılık Yönetimi A.B.D öğretim üyesi olarak çalışan Kübra Güran Yiğitbaşı çocuk yayınlarına farklı bir açıdan daha bakmış. Çocuk yayıncılığındaki ana aktörler kimlerdir, dışa açılımı sağlayan unsurlar ve projeler, Teda desteği gibi kitaplarını yayınlatmış ama daha fazla okura ulaşmak isteyenler için bir kılavuz oluşturmuş. Bunu yaparken elbette çocukçocuk edebiyatı ve yayıncılığı ne demek, çocuk yayınlarındaki temel kavramlar vb. konuları da aktarmış. Çocuk kitapları yazarlığını meslek edinmek isteyenler için özellikle öneriyoruz.

Çocuk Edebiyatına Eleştirel Bir Bakış/Mustafa Ruhi Şirin- Uçan At Yayınları

blankÇocuk kitapları yazmak isteyen herkesin yolu kesinlikle Mustafa Ruhi Şirin’in kitaplarından geçmek zorunda. Çocuk edebiyatı ve yayıncılığı alanında birbirinden değerli bir çok kitabı bulunan Şirin aynı zamanda çocuklar için kitapları da bulunuyor. Kendisi aynı zamanda bu alanda öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır. Tüm çocuk yayıncılarının hocasıdır. Bu kitabında ise çocuk edebiyatı nedir ne değildir sorusunun peşinden gidiyor. Çalışma bir eleştiri getirmekten çok bir yol gösterme amacı taşıyor. Türkiye’de çocuk edebiyatının kültürel ortamının değerlendirilmesi, okuma kültürüyle ilişkisi, yazar anlayışları ve dönem özellikleri anlatılıyor. Çocuk edebiyatı alanına girmek isteyenler için aynı zamanda tarihsel bir kazı özelliği taşıyor. Bulabilirseniz yazarın Çocuk Edebiyatı Vakfı’ndan çıkmış “99 Soruda Çocuk Edebiyatı” eseri de öz bilgiler edinmenize yardımcı olacaktır.

Çocuk Edebiyatı/Alemdar Yalçın, Gıyasettin Aytaş-Akçağ Yayınları

blankYine akademik bir eser sunuyoruz sizlere. Çocuk psikolojisinden çocuk gelişimine, edebiyattan çocuk edebiyatına kadar çok geniş bir alanda hazırlanmış kitap sadece çocuk kitapları yazmak isteyenlere değil, öğretmenlere, araştırmacılara, yayıncılara, eğitim üzerine çalışan herkese de bir rehber niteliğinde. Yazarların aynı zamanda edebiyat alanında öğretim görevlisi olduklarını da ekleyelim.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.